2011-09-08

LCHF: Saffran, getmese, glasyr, pistagekräm, mandelmassa, citron.

Det var läge att skapa något nytt i bagarstugan på Rådhusgatan! LCHF-bakning som grund har nu toppats med getmese på olika sätt. Getmese används vanligen som smörgåspålägg och oftast på kryddat jämtländskt tunnbröd, men funkar precis lika bra i en sås till middagen eller i bakverk. Smaken som framträder när man bakar på getmese är lite kolaliknande och söt. Även om mese (och även messmör) innehåller ca 46g kolhydrater per 100g, så används en så pass liten mängd att det totala innehållet kolhydrater fortfarande är väldigt lågt och således LCHF.

CITRUSCUPCAKES MED GETMESEGLASYR
Muffins
  1. Vispa 4 ägg och knappt 1dl sötning fluffigt.
  2. Blanda 2,5dl pofiber, 0,5dl malen fibrex och 1,5dl mandelmjöl.
  3. Rör ned >2 tsk bakpulver i mjölblandningen
  4. Häll ner en halv dl blandad kokosmjölk, en halv dl grädde och en dryg dl smält smör i äggblandningen och rör runt ordentligt.
  5. Vänd försiktigt ned äggblandningen i mjöl- och gräddblandningen.
  6. Riv ned skalet från en citro och blanda väl.
  7. Pytsa ut i muffinsformar och grädda ca 25 minuter i 180 grader tills de fått en gyllene färg.
    Tips: Använd silikonformar till muffinsen, då de går att använda nästan hur många gånger som helst och spar på miljön samtidigt som de är mycket enklare att ta av.
Glasyr
  1. Blanda 100g färskost, 50g smält smör och ca 1dl sötning.
  2. Rör ned ca 4msk messmör samt ca 3msk getmesekrydda från Skärvångens.
    Tips: Börja med en matsked av varje och smaka av. Öka sedan en matsked i taget efter behag.
  3. Spritsa glasyren på muffinsarna och toppa med till exempel torkade rosor.
  4. Låt stå i svalt i kylen inför servering.

SAFFRANSSEMLOR MED GETMESEFYLLNING
Bullar
  1. Vispa 4 ägg och 3msk sötning fluffigt.
  2. Rör ned 50g smält smör och 1dl kokosmjölk.
  3. Blanda 0.5dl fiberhusk, 0.5dl sojamjöl, 0,25dl pofiber, 2tsk bakpulver, 1pkt saffran och lite nymalen kardemumma.
  4. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen och rör runt.
  5. Rör ned 3msk pistagekräm.
    (Jag köpte min på utländska hyllan på ÖB.)
  6. Fyll muffinsformar och grädda ca 25 minuter i 175 grader.
Mandelmassa med mese
  1. Mal ca 1dl mandel i matberedare.
  2. Blanda med ca 2msk grädde och någon matsked sötning efter behag.
  3. Smaka av och tillsätt mer grädde om konsistensen är för tjock.
  4. Rör ned ca 3msk getmesegrydda i mandelmassan och blanda allt med saften från en halv citron.
  5. Skär av toppen på bullarna, pressa hål i mitten av bullen och fyll med mesemassan.
  6. Vispa grädde och täck massan.
  7. Lägg på locket!
Äntligen har jag fått till LCHF-semmelbullar som har samma konsistens som vanliga semmelbullar!

1 kommentar:

Jossan sa...

Mycket spännande (nytänkande - iaf för mig) recept senaste dagarna! Vad är skillnaden på getmese och messmör?
Silikonformar är bäst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...