2011-09-20

LCHF: Rabarberpaj och vaniljsås med apelsin

Höstiga dagar när man kryper upp i soffan är det mysigt med en varm dessert till muggen med te.

RABARBERPAJ
 4-5 port
  1. Hacka 400-450g rabarber i olika stora bitar och blanda med 3msk sukrin melis eller annat sötningsmedel som har florsockerkonsistens.
  2. Lägg blandningen i en medelstor ugnsfast form.
  3. Blanda 0,5dl vardera av mandelmjöl, hasselnötsmjöl, kokosnötsmjöl, fibrex, bakepro och kokos (totalt 3dl) med 0,5tsk vaniljpulver, 4msk sukrin/sötin och 1tsk sötningsmedel (ex. canderel).
  4. Tillsätt lite nymalen kardemumma samt lite kanel.
  5. Rör ned drygt 50g smält smör och ett ägg.
  6. Blanda väl!
  7. Kleta ut den kladdiga degen över rabarbern och platta till den med fingrarna.
  8. Riv lite kylskåpskallt smör ovanpå degen och sätt in ca 15 minuter i 200 grader.
  9. Servera pajen varm med vaniljsås!
    Tips: Rör ihop vaniljsåsen först, så den hinner svalna innan pajen tas ut ur ugnen!

FLUFFIG VANILJSÅS med apelsin
 2 portioner
  1. Vispa 2 äggulor med 5msk sukrin melis.
  2. Koka upp 1,5dl grädde med 0,5tsk vaniljpulver.
  3. Häll den nykokta grädden i äggröran och vispa tills allt blandats.
  4. Häll tillbaka såsen i katrullen och låt sjuda en kort stund.
    Såsen ska inte koka - då skär den!
  5. Låt såsen tjockna till en kräm och ta av kastrullen.
  6. Rör ned en liten klick smör, ca 10g.
  7. Häll såsen i en skål och låt svalna.
  8. Vispa 0,5dl grädde lätt (den ska rinna lite, men ändå vara fluffig) och rör ned i den kalla vaniljkrämen.
  9. Blanda ned lite rivet apelsinskal och låt stå kallt i kylen till servering.
 Varm rabarberpaj serverad med vaniljsås och frusna bär från fjället.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...